Results 1 to 5 of 5

Thread: Loud squeak on acceleration in lower RPM with cold start

  1. #1
    Join Date
    Feb 2021
    Location
    Gold Coast
    Posts
    8

    Loud squeak on acceleration in lower RPM with cold start

    Hello everyone,

    i am hoping if anyone has experienced this issue and could shed some light on it, i recently had waterpump replaced on my 2015 jetta 1.4tsi, 2-3 days later new sound developed and i’ve taken it to mechanic to troubleshoot it but he is saying he can’t replicate the sound because by the time i take my car to mechanic it’s hot and sound goes away. After being persistent and showing him video he agreed to look at the car and called me telling me that my turbo wheel is hitting the casing and needs to be redone and quoted about $2200. Then i took to other mechanic which tries to troubleshoot it and again couldn’t replicate the sound hence couldn’t find the issue. No fault codes are present squeak happens every time i press accelerator and i can replicate it on my will when car is cold like overnight or 7-8 hours not driven. I’ve attached a video below i am hoping to see if anyone of you experienced this sound, could it be any belt, pulley, air pressure leaks or really turbo is dying (which I don’t believe).

    video link 19 November 2021 - YouTube

    turbine photo attached below i opened and checked myself B7-B709-A2-101-E-4832-B166-131-D86448-C94 — ImgBB
    Last edited by Jugn1; 20-11-2021 at 05:08 PM.

  2. #2
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Melb
    Posts
    415
    Supercharger clutch - when I had a Golf 118TSI
    Tig 162 R-Line; Audi TT

  3. #3
    Join Date
    Feb 2021
    Location
    Gold Coast
    Posts
    8
    Thread Starter
    Quote Originally Posted by mr gee View Post
    Supercharger clutch - when I had a Golf 118TSI
    Thanks mate, Iíve suspected this all along and mechanic just wonít accept that it is caused by magnetic clutch slipping on water pump, seems like i am gonna have to go through ombudsman route or something now.

    ps i opened the intake pipe today and checked turbo shaft myself and it looks good as new nothing out of place.

  4. #4
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Sydney/Canberra
    Posts
    5,464
    Users Country Flag
    Find a Euro specialist.

    These things chirped from day one, back in 2009.
    '07 Transporter 1.9 TDI
    '01 Beetle 2.0

  5. #5
    Join Date
    Feb 2021
    Location
    Gold Coast
    Posts
    8
    Thread Starter

    Quote Originally Posted by Umai Naa!! View Post
    Find a Euro specialist.

    These things chirped from day one, back in 2009.
    Unfortunately it is a Euro specialist even has Euro in its name, but apparently just denying profoundly that itís cause because I suspect he has put all the 4 hours Labour again. It is turning out to be pain to get this fixed.

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
| |