Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 21

Thread: WA - mk4 4motion guru?

  1. #1
    Join Date
    Apr 2020
    Location
    Perth WA
    Posts
    10

    WA - mk4 4motion guru?

    Hi all - Iíve recently bought a mk4 bora 4motion and am going to need some help with diagnostics on what seems to be the usual haldex issues.

    Is there a guru or workshop in Perth that is particularly knowledgeable / helpful that I can contact?

    Iím currently running the car in ď2motionĒ with fuse 31 pulled to turn off the haldex. With it in, the car behaves as if itís got a solid rear axle - a nightmare in car parks.

    Iíve serviced the haldex & rear diff. Iíve lifted the handbrake a few clicks and it doesnít disengage. Iíve seen the list of things that need to be checked - I canít do it all so want to know where to go so this wonít cost an arm and a leg training up a local shop.

  2. #2
    Join Date
    Apr 2014
    Location
    Penrith, NSW
    Posts
    617
    Users Country Flag
    My first thought would have been to service the Haldex. Do you get any traction control or ABS lights up on the dash?
    2004 VW Bora V5 | Daily (Until the Bora R32 rises from the ashes!!)
    2004 VW Bora 4motion Oettinger | DBA Slotted Rotors | R32 Trim | 3íí BBE Exhaust
    2004 VW Golf R32 | Donor / Part Out

  3. #3
    Join Date
    Apr 2020
    Location
    Perth WA
    Posts
    10
    Thread Starter
    I had no warning lights and no relevant fault codes. Now that Iíve pulled the fuse the traction control light is showing on the dash.

  4. #4
    Join Date
    Apr 2014
    Location
    Penrith, NSW
    Posts
    617
    Users Country Flag
    Does it only happen at low speed? and more so when turning at low speeds?

    You'll definitely need to get it scanned using VCDS (Vag-Com) or similar, but it doesn't always throw a code.
    2004 VW Bora V5 | Daily (Until the Bora R32 rises from the ashes!!)
    2004 VW Bora 4motion Oettinger | DBA Slotted Rotors | R32 Trim | 3íí BBE Exhaust
    2004 VW Golf R32 | Donor / Part Out

  5. #5
    Join Date
    Mar 2020
    Location
    PERTH
    Posts
    51

    WA - mk4 4motion guru?

    Iím similarly in the process of working towards a DIY Haldex service here in WA.

    I have seen that a key recommendation from the YouTube experts is to remove the motor and clean the filter screen on it. This is a worse place for clogging than the actual filter.

    This is not done in a standard VW service which is purely changing the oil and not even the filter which exists on earlier models. VW donít even have a part code for the filter.




    Sent from my iPhone using Tapatalk
    Last edited by Perthdisco; 06-04-2020 at 05:07 PM.

  6. #6
    Join Date
    Apr 2020
    Location
    Perth WA
    Posts
    10
    Thread Starter
    Hi - which motor needs to be removed? Do you mean the precharge pump?

    Anyway Iíve run fault codes again - Iím getting 00526 - brake light switch (F) 27-10 implausible signal - intermittent. (Going back I see this was there when I bought the car and it didnít seem to be binding then).

    I also checked the measuring blocks and saw it is detecting both hand brake and foot brake switches. The pump is running 100% of the time when the engine is running but off when the engine is not running (ignition on).

    Clearly this should not be so, but there donít seem to be any other blocks on the Haldex that are meaningfully measurable.

    Should I be checking something else? I know the ECU and ABS control units send signals, but should I be looking here and if so what for?

    Or if the pump is always running does that mean the haldex controller is bust? No other options?

  7. #7
    Join Date
    Apr 2020
    Location
    Perth WA
    Posts
    10
    Thread Starter
    Oh yeah I only detect an issue at low speed and more so when turning at low speed. I havenít driven far with the pc plugged in but I would assume the haldex is engaged even at high speed if itís on at low speed (and shouldnít be)

  8. #8
    Join Date
    Mar 2020
    Location
    PERTH
    Posts
    51

    WA - mk4 4motion guru?

    Quote Originally Posted by Overtaker View Post
    Hi - which motor needs to be removed? Do you mean the precharge pump?

    Anyway Iíve run fault codes again - Iím getting 00526 - brake light switch (F) 27-10 implausible signal - intermittent. (Going back I see this was there when I bought the car and it didnít seem to be binding then).

    I also checked the measuring blocks and saw it is detecting both hand brake and foot brake switches. The pump is running 100% of the time when the engine is running but off when the engine is not running (ignition on).

    Clearly this should not be so, but there donít seem to be any other blocks on the Haldex that are meaningfully measurable.

    Should I be checking something else? I know the ECU and ABS control units send signals, but should I be looking here and if so what for?

    Or if the pump is always running does that mean the haldex controller is bust? No other options?
    Yes the Haldex has a pump motor hanging out of it.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    Last edited by Perthdisco; 07-04-2020 at 07:24 PM.

  9. #9
    Join Date
    Apr 2014
    Location
    Penrith, NSW
    Posts
    617
    Users Country Flag
    Quote Originally Posted by Perthdisco View Post
    I’m similarly in the process of working towards a DIY Haldex service here in WA.

    I have seen that a key recommendation from the YouTube experts is to remove the motor and clean the filter screen on it. This is a worse place for clogging than the actual filter.

    This is not done in a standard VW service which is purely changing the oil and not even the filter which exists on earlier models. VW don’t even have a part code for the filter.

    Sent from my iPhone using Tapatalk
    I have never heard of this on Gen1 Haldex units but it makes perfect sense. Great tip.
    2004 VW Bora V5 | Daily (Until the Bora R32 rises from the ashes!!)
    2004 VW Bora 4motion Oettinger | DBA Slotted Rotors | R32 Trim | 3íí BBE Exhaust
    2004 VW Golf R32 | Donor / Part Out

  10. #10
    Join Date
    Mar 2020
    Location
    PERTH
    Posts
    51

    WA - mk4 4motion guru?

    Quote Originally Posted by beale187 View Post
    I have never heard of this on Gen1 Haldex units but it makes perfect sense. Great tip.
    I am no expert for sure only understand that the 2010 Tiguan that I have has the Gen 4 Haldex. This has a removable filter and pump motor.

    Not sure the difference on earlier versions. Later versions donít have the removable filter it seems.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    Last edited by Perthdisco; 07-04-2020 at 07:24 PM.

Page 1 of 3 123 LastLast

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
| |