Results 1 to 5 of 5

Thread: mk1 cabrio with K-Jetronic not started in 13 years

  1. #1
    Join Date
    Aug 2023
    Location
    Ashfield, NSW
    Posts
    10
    Users Country Flag

    mk1 cabrio with K-Jetronic not started in 13 years

    Hi folks,
    I need to resurrect an old mk1 cabrio (1991) from my mother's garage. It hasn't run in 13 years but it was a runner back in the day. I can't recall if there was any fuel in it.

    I'm familiar with K-Jetronic and have a fuel pressure tester so I can tune it once it's running but I'd appreciate informed pre-start advice to minimising the risk of damaging the system.

    I'm thinking of dropping the tank to flush it out and replacing the fuel filter but how about fuel lines? the accumulator? the fuel distributor? the WUR? the injectors and injector lines? Should they be cleaned out? With what? Should some things just be replaced?

    ... or am I over thinking this and just crank it up with fresh fuel, after draining (and flushing) any residual sludge?

    Cheers,
    Tom.

  2. #2
    Join Date
    May 2005
    Location
    Melbourne, Mexico
    Posts
    8,941
    Users Country Flag
    I would drain out any old fuel. Fit a new filter. Chuck in some fresh fuel. Maybe 5 litres. Jump the fuel pump relay and collect the fuel from the engine bay. Replace the filter, that will have caught the worst.
    Then I'd chuck some more fresh juice in and try and start it.
    To go much deeper would take you a long while. No harm in seeing if it runs

  3. #3
    Join Date
    Aug 2023
    Location
    Ashfield, NSW
    Posts
    10
    Users Country Flag Thread Starter
    Hi Dub Crazy.

    I was hoping for some reassurance so thank you.

    I'll post how I go but it will be a few weeks before I get to it.

    Tom

  4. #4
    Have you done it yet? What is the result of its restart?

  5. #5
    Join Date
    Aug 2023
    Location
    Ashfield, NSW
    Posts
    10
    Users Country Flag Thread Starter

    As I said, I've not seen it in 13ish years but the car is in far better shape than I recalled.
    I've still not emptied or cleaned the tank, nor tried to start it ... but here's what I found (and did). Turning the engine over by hand gives the expected hisses and resistance so the engine is likely still good.

    I've found most things I need to resurrect it: I've installed a new sachs clutch kit and flywheel (rediscovered in the boot!), new front and rear seals, new timing belt/idler, new expansion tank and a new gear linkage kit.
    There's also a new Sonnenland (German material) black hood and head liner in a box on the back seat and I had the steel rear window frame powder coated. I forgot that I'd pulled injectors and the fuel distributor, and put them in a plastic bag, sealed after squirting in lots of WD40, so they're in great shape. I even have a new seal kit for the fuel distributor, including a new bottom O-ring, new banjo bolt seals plus a new silicon seal for the Air Flow Meter. I even had new oil, air and fuel filters, and a new distributor cap and leads.

    I think almost all of the paint is original so I'll pull off all the trim and have a paintless dent removal, then polish it up. The bumpers are in good condition but they do need painting and there's a moderate crease in the boot that I hope can be paintlessly removed ... but perhaps not.

    The clutch cable has pulled through the firewall so that has to be welded up but I also have a new reinforcing plate, so it should be very strong after welding the break and installing the plate.

    So all-in-all I'm pretty happy!!!

    I can't find the K Jetronic WUR but I'm back in Sydney now ... and have a vague recollection of bringing it back to install a pressure adjustment screw. If so, then it's here ... somewhere ....

    Other than that I need:
    - a replacement plastic circuit board for the binnacle (I think I saw somewhere that they're still available)
    - a new seal for the rear window (I stole it for my other mk1 convertible in Sydney)

    I'm back in Brisbane in May so more progress after that.

    mk1 cabrio with K-Jetronic not started in 13 years-img_4293-jpg

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
| |