Support VWWC

Results 1 to 9 of 9

Thread: No boost on stock polo GTI 2015

  1. #1
    Join Date
    Jan 2022
    Location
    Melbourne
    Posts
    3

    No boost on stock polo GTI 2015

    Hey guys.. newbie here.

    My wife has a VW Polo GTI (2015)
    driving home a fortnight ago from Philip island. the car halfway in the drive just has absolutely no power anymore and sounds different.
    if I'd guess the waste gate is fully open (electric actuator maybe stuffed not sure)

    either way I brought a cheap OBD2 reader no errors detected.

    have you guys any knowledge on these cars, specifically to the idea the turbo actuator can break without error codes?.

    Things I've tried.
    Moving the actuator arm. It moves (the electric actuator whines as I try this like a highly geared motor spinning)
    I have tried battery removal (reset ecu)
    I have very limited on these overly technical systems here.
    There was a start stop error on way home when this all happened but that error has not come back.

    Honestly
    First replaced the water pump.
    And now if I have to replace the turbo I'll be pissed..

    Is there a easy way to access the compressor wheel I'd like to see if it's still there and spins..

    Any suggestions?

    Regards
    Shaun

  2. #2
    Join Date
    May 2005
    Location
    Melbourne, Mexico
    Posts
    8,778
    Users Country Flag
    Take off the intake and elbow to check the turbo.

  3. #3
    Join Date
    Jan 2022
    Location
    Melbourne
    Posts
    3
    Thread Starter
    What's more common to break apart the turbine or compressor wheel

  4. #4
    Join Date
    May 2005
    Location
    Melbourne, Mexico
    Posts
    8,778
    Users Country Flag
    Neither on the is12. The IS38 is a different story.

  5. #5
    Join Date
    Mar 2017
    Location
    Tasmania
    Posts
    532
    Users Country Flag
    I’d say actuator failure.
    Cheers

  6. #6
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Newcastle
    Posts
    4,975
    Users Country Flag

    No boost on stock polo GTI 2015

    Check for boost leaks. One of your pipes to/from the turbo to intercooler may be loose and leaking or have popped off altogether.

    Check error codes for misfires - could be one or more ignition coil packs has decided to pack it in and the car has gone into limp mode.
    Last edited by Lucas_R; 24-01-2022 at 08:32 PM.
    2015 Mk7 GTI Performance
    2015 Audi SQ5 bi-turbo V6 TDI family hauler

  7. #7
    Join Date
    Jan 2022
    Location
    Melbourne
    Posts
    3
    Thread Starter
    Which turbo is on this engine?
    Being a 2015 polo GTI is that enough to tell ya?

    The 1.8l turbo motor in this polo GTI.
    What is the engine code?

    I am finding it hard to do good googling.

    I own a skyline and usually Google like rb25det neo etc..

  8. #8
    Join Date
    Mar 2017
    Location
    Tasmania
    Posts
    532
    Users Country Flag
    IS12 turbo. The engine is an EA888 variety.
    Cheers

  9. #9
    Join Date
    Apr 2015
    Location
    Sydney
    Posts
    892
    Users Country Flag

    VW uses different terminology to Nissan but the basic turbo engine functions are the same.

    As with Skylines I'd always start with the simplest problem, vacuum hose failure of some kind, it's 7 years old and it's more than possible that that's the problem. Follow the vacuum hoses around the engine bay, it's about as complicated plumbing as a Skyline, check for leaks, cracks, holes, hoses fallen of, missing clamps, the usual stuff.

    Unlikely to be turbo failure as you didn't mention any noise or smoke.

    Unlikely to be electronics in nature as no persistent warnings.

    Have you checked for logged errors?



    Cheers
    Gary
    Polo GTi 2017, Golf Mk7 110TSI Highline, Golf Mk7.5 R, Skyline R32GTST, Stagea RS4,

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
| |